Al començament del curs, tot era bonic: nous companys, nous horaris, nous docents… Gairebé sempre els inicis són molt reconfortants, ja que no cal fer feina, no hi ha deures ni proves avaluatives… No hi ha res, només tu i els teus companys gaudint del nou ambient escolar i de les experiències que us acompanyaran al llarg del curs.
Però… què passa si hi ha un canvi dràstic en els horaris del pati?
L’hora del pati, sens dubte, és la preferida de molts alumnes i professors. Els alumnes tenen mitja hora de descans per fer el que vulguin, i els professors poden estar tranquils fent la seva feina sense sentir crits ni queixes d’algun alumne. Això, per descomptat, si són dels qui es queden a la sala de professors. Però, què passa amb els docents que han de fer guàrdia al pati? Què passa amb ells? La resposta és ben senzilla: han d’estar molt pendents del comportament dels alumnes. Hi ha de tot: baralles, faltes de respecte, injustícies en els jocs i fins i tot mal ús d’eines digitals.
Per als docents, és molt estressant haver de lidiar amb aquestes situacions. És que els alumnes no poden descansar tranquil·lament en lloc de provocar conflictes?
D’acord, això pot ser discutible. Durant molt de temps, ningú havia trobat una solució al problema de les pilotes al pati, que generaven molts conflictes i posaven els alumnes entre l’espasa i la paret. Una de les solucions plantejades va ser eliminar les pilotes del pati.
Tot i que aquesta mesura semblava funcionar, els conflictes van continuar, i amb més freqüència i més greus. Així doncs, quina solució hi podria haver?
La resposta la té Mapy Cristóbal, professora d’educació física de l’IE Pere Viver. La pregunta era: què es pot fer amb els conflictes relacionats amb el joc al pati? La seva proposta va ser el projecte “Patis per a tothom”.
Aquest projecte consistia a implementar un nou sistema de joc al pati: cada alumne de l’ESO havia d’escollir un màxim de tres esports per practicar durant la setmana.
Hi ha una gran varietat d’esports per triar, i a més és una iniciativa inclusiva i, aparentment, beneficiosa per a la salut.
Però… si bé aquesta solució sembla viable i beneficiosa per a alumnes i professors, per què aquesta nova organització d’activitats al pati no satisfà un gran percentatge d’alumnes de la nostra escola?
El motiu és que aquestes activitats són avaluades i, per tant, obligatòries.
Hi ha moltes opinions al respecte, però la més comuna és: “Aquesta nova iniciativa està bé, però per què és obligatòria i avaluable si sempre ha estat opcional jugar o no jugar?”
Per conèixer l’opinió general del centre, hem fet una enquesta a través de Google Forms, on els alumnes han pogut expressar si hi estan d’acord o en desacord.
El 70,3% de l’institut no està d’acord amb el projecte Patis per a tothom. Argumenten que el pati s’ha convertit en una assignatura obligatòria, que no poden estudiar a la biblioteca quan tenen exàmens, que si no hi assisteixen suspenen Educació Física i que l’organització no és adequada.
D’altra banda, el 29,7% de l’institut sí que està a favor del projecte. Aquesta part de l’alumnat considera que fomenta l’activitat física, que permet jugar amb amics i competir amb diferents nivells, promovent una competitivitat sana.
Segons l’enquesta, el 67,6% de l’alumnat ja practica esport fora de l’institut. Els esports més comuns són el futbol, però també hi ha estudiants que fan boxa, karate, kick-boxing, hapkido, gimnàs, handbol, vòlei, ciclisme, ball, natació, jiu-jitsu, spinning i gimnàstica artística, entre d’altres.
Els esports més populars als Patis per a tothom són:
- Futbol masculí: el practica un 30,3% de l’institut.
- Futbol mixt: el practica un 27,3%.
- Cal·listènia i zumba: tots dos amb un 24,2% de participació.
Pel que fa a l’efecte del projecte en la convivència, el 56,8% de l’institut creu que és una bona alternativa per millorar el clima als patis. Consideren que, com que els alumnes estan concentrats jugant, hi ha menys conflictes, més confiança i més amistats.
Tanmateix, el 43,2% creu que Patis per a tothom no millora el clima del pati. Argumenten que els conflictes continuen, que sempre hi ha baralles per algun motiu i que és difícil de controlar-ho tot.
Finalment, el 62,2% de l’institut pensa que aquesta iniciativa no ha millorat la situació als patis, mentre que el 37,8% considera que sí.
I tu, què en penses?